- Cuisine: Česká
- Difficulty: Easy
- 1 589 zhlédnutí
-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce6
-
Celkový čas30 min
Jedna z nejjednodušších podob přílohy je tu! Pečená zelenina, nic víc nepotřebujete a pokud ji správně připravíte, vaši strávníci si zaručeně pochutnají.
Výborná pečená zelenina je vhodná jako příloha nebo lehká svačina či večeře. Občas si jí udělám jen tak k domácí tatarské omáčce, ale v létě ji připravuji jako přílohu ke grilovaným masům a dalším pokrmům. Zeleninu peču v klasické troubě (ideálně bez horkovzduchu) a křupavá a výborná zelenina je na světě. V pečení zeleniny bude vždy figurovat olej nebo přepuštěné máslo, protože jedině pomocí tuku získáte tu nejlepší chuť a opečení zeleniny.
Jakou zeleninu na pečení použít:
- cukety
- papriky
- mrkev
- chřest
- květák
- brokolici
- cibuli
- brambory a batáty
- houby
- řepu aj.
TIP: Listová zelenina není vhodná, jelikož se po delším pečení spálí. Ze zeleniny také není vhodné rajče, které obsahuje příliš vody a k pečení se nehodí.
Postup přípravy výborné pečené zeleniny:
- Důležité je zeleninu očistit popř. oloupat a nakonec nakrájet na stejně velké kousky. Ideální je krájet zeleninu na velikost sousta a všechny kusy stejně, aby se stejně propekly.
- Pokud máte zeleninu očištěnou, tak je potřeba přidat olej. Ideální je, když na každém kousku je trochu oleje. Toho docílíte tak, že v míse promícháte všechny kusy s pár lžícemi oleje nebo použijete sprej na olej.
- Nyní je potřeba si předpéct troubu na 220°C, abyste zeleninu dali do horké trouby a zelenina se ihned začala péct.
- Kousky zeleniny naskládejte na plech, já jej vždy vyložím pečícím papírem, abych měla méně práce s úklidem a předešla připékání. Je dobré dopřát kouskům zeleniny prostor, což mě se bohužel nepodařilo, protože jsem dělala plech pro 6 osob.
- Zeleninu je dobré posolit na samotném začátku, aby se chuť stihla vstřebat do pokrmu, takže kousky lehce osolte. Můžete přidat také vaše oblíbené bylinky pro dochucení. Pozor však, aby se vám bylinky nespálily. Já klasicky přidávám pepř, kmín, grilovací koření nebo koření na zeleninu.
- Zeleninu pečte zhruba 15-30 minut, záleží na vaší troubě a také na množství, které jste na plech dali. Jakmile zelenina zavoní, tak ji zkontrolujte, ale příliš troubu neotevírejte, aby teplo neutíkalo pryč.
- Nakonec servírujte k oblíbenému jídlu nebo jen tak s dresinkem. Já si vždy nejvíc dopřávám tento úžasný farmářský dresink nebo domácí tatarku.
Chutnala vám výborná pečená zelenina? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Výborná pečená zelenina
Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /data/e/c/ecce4703-5412-4bd5-9a88-95e41496f1de/bestrecepty.cz/web/wp-content/themes/ranna/inc/modules/rt-related-recipe.php on line 80
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews